Criza locurilor de parcare în București îi împinge adesea pe șoferi la gesturi extreme pentru a-și asigura un spațiu pentru mașina personală. În acest context, un sector din București a anunțat că va construi parcări de cartier supraetajate pentru cetățeni.
Parcările supraetajate par să fie soluția preferată a primăriilor pentru a rezolva problema locurilor de parcare. Chiar dacă o parcare supraetajată încă ocupă spațiu prețios la suprafață, aceasta poate fi mult mai eficientă decât o parcare desfășurată la sol, așa cum sunt cele mai multe în București în acest moment. O altă soluție, parcările subterane, permite folosirea terenului de la suprafață ca spațiu verde sau loc de joacă, dar este considerată o soluție scumpă.
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că a demarat primele studii de fezabilitate pentru construirea unor parcări de reședință supraetajate. Acestea ar urma să aibă o capacitate cuprinsă între 200 și 450 de locuri. Pentru a determina zonele din sectorul 6 care au cea mai mare nevoie de aceste parcări, primăria a întocmit o hartă a volumului cererilor pentru locuri de parcare.
„Am adaptat aplicația de parcări pentru a reda grafic, sub forma de heatmap volumul cererilor de parcare rezidențiale nerezolvate. Pe baza acestor date și pe baza disponibilității terenurilor aflate în administrarea Primăriei Sectorului 6 dăm drumul la primele studii de fezabilitate pentru parcări de reședință (intre 200 si 450 de locuri) supraterane în următoarele locații: 1. Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 51, bl. B22 ( in spatele blocului); 2. Aleea Sandava; 3. Strada Cara Anghel, nr. 9-11”, a scris primarul Ciucu pe pagina sa de Facebook.
Cerere mare există și în cartierul Giulești, dar primăria nu a reușit să identifice un teren suficient de mare pentru a putea permite amenajarea unei parcări etajate. Pentru a contracara această problemă, Ciprian Ciucu a anunțat că va introduce sensuri unice în anumite zone pentru a putea construi parcări de reședință și pe infrastructura stradală existentă. Soluția a fost preferată pentru a nu lua din spațiul verde.
Primăria sectorului 6 a anunțat recent o licitație pentru construirea de parcări „subterane, la nivelul solului şi supraterane”.
Primarul Cirpian Ciucu mai spune că primăria pe care o conduce a identificat peste 10.000 de mașini abandonate în sectorul 6, care vor fi ridicate în perioada următoare. Pentru că termenul de notificare de 6 luni a trecut deja de la demararea operațiunii, Primăria a început deja ridicarea mașinilor abandonate. Acestea sunt depozitate temporar pe un teren al primăriei, apoi vor fi trimise la casat.
„Proprietarii car vor să le revendice au 6 luni le dispoziție, apoi merg la Remat. Vor avea de achitat o taxă, care să acopere costul ridicării și al depozitării. Sunt depozitate la bd. Preciziei nr. 24. Regulamentul pe care l-am lucrat permite sa ridicăm si mașinile parcate complet aiurea”, a mai spus Ciprian Ciucu.
Primăria Sectorului 6 percepe 300 lei/vehicul, pentru operațiunea de ridicare și, respectiv, 200 lei/vehicul, pentru operațiunea de transport.